Kefir çok canlı bir menşe geçmişine ve harika bir ürünün aurasına sahiptir. Kolektif bilinçte diğer niteliklerin gerçek iyileştirici özelliklerle karıştırılması şaşırtıcı değildir: örneğin, olumsuz sonuçlar olmadan hızlı ve ağrısız kilo kaybı. Kefirin gerçekten neyin iyi olduğunu anlıyoruz ve artılarını ve eksilerini araştırmak için kefir diyetlerini her yönden inceliyoruz.
kefirin tarihi
Bir düşünün: Bugün içtiğiniz kefir bardağında yüzlerce yıl önce içilen içeceğin izi var.
Kefir, streptokoklardan ve çubuklardan "mantar" alan inek sütünden, asetik asit bakterilerinden ve mayadan yapılmıştır. Araştırmacılara göre, bu mantar büyük olasılıkla, kısrak sütünden yapılan bir içecek olan kımızdan kaynaklandı ve Kafkas kabileleri göçebe yaşam tarzlarını yerleşik bir yaşam tarzına dönüştürdüklerinde ve çiftçiliğe başladıklarında inek sütüne geçti. Bilim adamları, kefir mantarını yapay olarak çıkarmayı henüz başaramadı, mevcut mantarların çoğaltılması yoluyla starter kültürün yeni kısımları elde edildi.
Şimdi kefir, Kazakistan'dan Avustralya'ya her yerde içiliyor, ancak modern bir ürünün temelindeki belirli bakteriler, belirli bir yere, Elbrus bölgesine kadar izlenebilir. Kafkas sırtının kuzey yamacında yaşayan insanlar, kefirin Allah'ın bir hediyesi olduğunu düşündüler, bu nedenle içecek özel ritüeller ve batıl inançlarla çevriliydi.
Örneğin kefir mantarı satmak yasaktı, bunun onların iyileştirici gücünü alacağına inanılıyordu. Ama çalınabilirler - sahibinin zımni izniyle.
Başka bir ritüel: yaylalar kefir mantarlı sütü deri bir şarap tulumuna döktü ve evin yolunun yanında güneşe koydu. Yoldan geçenler, şarap tulumunu tekmeleyerek sahibine saygı gösterebilir - sallama, fermantasyon sürecini daha yoğun hale getirdi.
Kefirin faydaları ile ilgili ilk resmi mesaj 1867 yılında Tiflis doktoru Jogin tarafından yapılmıştır. Ancak o sırada içeceğin üretimi hala yaylaların dikkatle korunan bir sırrıydı. Durum, tanınmış büyük bir süt işletmesinin bir çalışanı sayesinde değişti. Görevdeyken zengin bir Karaçay'ın malikanesini ziyaret etti ve -tarihte ilk kez- ya hediye olarak ya da başarısız flört için yasal tazminat olarak 10 kilo kefir mantarı "taneleri" aldı. Böylece kefir sonunda endüstriyel olarak üretilmeye başlandı.
kefirin faydaları
Zaten 19. yüzyılın sonunda, doktorlar, yankıları hala bizi etkileyen kefirin faydalarını tanıtmak için gerçek bir geniş çaplı kampanya başlattı. Nobel ödüllü efsanevi bilim adamı, hayatı boyunca fermente süt ürünlerinin ve probiyotiklerin canlı mikroorganizmalarının faydalarını inceledi.
Daha fazla araştırma tahminlerini doğruladı. Kefir, bağırsak mikroflorası ve genel olarak metabolizma üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir ve patojenik floranın gelişmesini engeller. Ayrıca bağışıklık sistemini uyarıcı, sakinleştirici ve hafif idrar söktürücü etkiye sahiptir, yani vücuttaki fazla sıvıyı giderir.
Kefir, A, D, K, E vitaminleri içeriğinde yoğurdu aşar, yararlı organik ve amino asitler, enzimler ve önemli eser elementler içerir - demir, iyot, kalsiyum, potasyum, sodyum, magnezyum, fosfor, çinko - kişi miktarında ihtiyaçlar.
Kefir ne kadar eskiyse tadı o kadar ekşi ve içerdiği etil alkol o kadar fazladır. Her durumda, fazla bir şey yok: raf ömrünün sonunda, maksimum 1 derece kale, bir şişe kefirden sonra bile direksiyonun başına geçmek güvenli. Ancak çocuklar yine de bir günlük taze kefir ile beslenmelidir.
Laktoz intoleransı olan kişiler için kefir, bu karbonhidratı normal olarak emmeye yardımcı olur. Kefir az kalori ve bol nem içerir, bu nedenle su dengesinin korunmasına yardımcı olur ve aynı zamanda tokluk hissi verir. Ürünün bütün bir diyet galaksisinin temeli haline gelmesi şaşırtıcı değil.
Kefir diyetinin özü
Kefir besleyici ve hafiftir, sindirim sisteminin çalışmasını iyileştirir ve hızlı kilo vermeye yardımcı olur, tüketilen kalori miktarını önemli ölçüde azaltır ve fazla sıvıyı uzaklaştırır. Birçoğu kefir diyetini mono-diyet, yani bir üründen yapılan bir diyet olarak kabul eder, ancak bu en radikal seçenektir: Sağlığa zarar vermeden sadece kefir yemeye izin verilir maksimum 24 saat. Çok daha sık olarak, kefir diğer düşük kalorili yiyeceklerle 3, 7 veya 9 gün boyunca birleştirilir. Özellikle popüler olan kefir-karabuğday diyeti, kefir-muz diyeti, kefir-lor diyeti ve salatalık-kefir diyetidir.
Bu arada, kefir, popüler bir şarkıcının ünlü kefir diyeti tarafından yüceltildi: tarih, gerçekten ünlü bir şarkıcının onu kullanıp kullanmadığı konusunda sessizdir, kariyerinin bir noktasında gerçekten çok kilo verdi. Yıldız diyet menüsü elbette kefirin yanı sıra az yağlı süzme peynir, tavuk göğsü, meyveler ve ceketli patatesleri içerir.
Kilo kaybı için kefir diyeti kesinlikle uygundur. Ancak besin tedarikini ciddi şekilde kısıtlar, açlığa dayanır ve vücudu şiddetli bir stres durumuna sokar. Sonuç buna değer mi? İnternette kefir diyeti hakkında şöyle yazıyorlar:
- "3 haftada eksi 12 kg. Kilo verdim ama bir daha asla tekrarlamam!!! Açlıktan öleceğimi sandım. "
- "Kefir diyeti doğru uygulanırsa etkilidir. Ancak fiziksel efor olmadan, etki olmayacaktır. En azından bazı egzersizler yapmalısın. 1 gün boyunca sadece kefir içmeye çalışın. Kendinizi iyi hissetmiyorsanız, durmak daha iyidir . . . "
- "Yemeksiz bir hafta. Genel olarak. Bir kefir ve su. Sonuçlar geldi. Belki de denediğim tüm diyetler arasında en zoru. "
Kefir diyeti için genel kurallar
- Kefir diyetin ana ürünüdür. Günde yaklaşık 1, 5 litre içmeniz gerekir. Gerisi düşük kalorili yağsız karbonhidratlar ve proteinlerdir: et, balık, sebze, meyve ve süzme peynir.
- Günde en az beş kez küçük porsiyonlarda yemek yemelisiniz.
- Ana öğünler arasında ara öğün olarak kefir içebilirsiniz.
- Kefirin susuzluğu iyi gidermesine rağmen, ayrıca günde en az 1, 5 litre su içmelisiniz.
- Tüm un, yağlı, ağır, kızarmış ve baharatlı yiyecekler hariçtir. Şeker ve tuz minimum ile sınırlıdır (veya tamamen hariç tutulursa daha iyi olur).
- Kefir diyetinden çıkmak dikkatli ve sorunsuz bir şekilde yapılmalıdır: Bir partiye gitmek veya pizza yemek, sonuçları korumak istiyorsanız en iyi fikir değildir.
Doğru kefir nasıl seçilir
Taze kefir seçin - üretim tarihinden itibaren en fazla 2-3 gün - düşük yağ içeriği. Vücudun yağa ihtiyacı olduğu için tamamen yağsız bir yemek en iyi seçim değildir.
Kompozisyon, mantar, maya ve fermente süt kültürlerinden tam olarak "ekşi kefir mayası" içermelidir. Kefir veya fermente sütlü içecekler almayın.
Uygun kefirdeki protein% 3'ten az değildir - kilo vermenin çok fazla kas kütlesi kaybetmemesi için gereklidir.
Lütfen dikkat: Kompozisyonda katkı maddeleri, boyalar, şekerler, hurma yağı ve süt tozuna ihtiyacımız yok. İdeal olanı çiftlik kefiridir.
Doğal kefirin raf ömrü üretim tarihinden itibaren 7-10 gündür. Etikette daha uzun bir dönem belirtilmişse, bileşimde muhtemelen koruyucu maddeler vardır. Daha önce bozulmamış kefir almayın: peynir altı suyu ve pullara ayrılır, sarımsı olur ve acı bir tada ve ekşi aromaya sahiptir. Vicdansız üreticiler, opak bir şişe veya ambalajla hasarı gizlemeye çalışabilirler.
Diyetinizde kefir nasıl değiştirilir?
Herhangi bir nedenle kefir size gelmiyorsa veya tadı ona hiç uymuyorsa, alternatifleri deneyebilirsiniz:
- Katkısız yoğurt.Bir ürünü dikkatlice seçin, tat ve kalınlık için genellikle nişasta ve şeker eklenir.
- Düşük yağ içeriğine sahip diğer fermente süt ürünleri- örneğin, fermente pişmiş süt, tan veya ayran.
- Bozuk süt.Evde yapmak çok kolay: Sütü bir gün boyunca emaye bir kapta oda sıcaklığında bırakın.
Onaylı Ürünler Tablosu
Olabilmek | Yasaktır |
---|---|
|
|
3 günlük kefir diyeti
Vücut için en zor seçenek olan kefirde mono diyeti bir kenara bırakırsak, 3 günlük kefir diyeti vücut üzerindeki etkisi en güçlü olacaktır. Zaman kısaysa, kilolara hızlı bir şekilde saldırmanıza ve şok vermenize yardımcı olacaktır.
Genel prensip birdir: 5-6 doz için günde yaklaşık 1. 5 litre kefir. Ek olarak, diğer düşük kalorili yiyecekler kabul edilebilir. En popüler seçenekler karabuğday, süzme peynir, elma, sebzedir. Kefiri yalnızca bir ürünle değiştirebilirsiniz - örneğin elmalar. Ancak, diyette olsa bile, yemeğinizi mümkün olduğunca çeşitli ve ilginç hale getirmek daha iyidir.
Örneğin bir kefir diyeti menüsü şu şekilde olabilir:
1. gün
- Sabah kahvaltısı:yulaf ezmesi, ballı çay.
- Akşam yemegi:güveç, sebze çorbası.
- Akşam yemegi:yeşil salata.
- Atıştırmalıklar:kefir.
2. gün
- Sabah kahvaltısı:haşlanmış yumurta, kuşburnu suyu.
- Akşam yemegi:salata, sebze çorbası.
- Akşam yemegi:sebze salatası, çay.
- Atıştırmalıklar:kefir.
3 gün
- Sabah kahvaltısı:lor güveç, çay.
- Akşam yemegi:haşlanmış balık, salata.
- Akşam yemegi:karabuğday lapası, papatya çayı.
- Atıştırmalıklar:kefir.
7 gün boyunca kefir diyeti
Bir hafta boyunca kefir diyeti, etkileyici sonuçlar elde etmenizi sağlar: eksi 7-10 kg. Zamanla daha uzun olduğu için, mümkün olduğunca çeşitli yemek önemlidir.
Diyet seçeneklerinden birinde, her gün kefirin yalnızca bir düşük kalorili ürünle, örneğin elmalarla birleştirilmesi gerekiyor, ancak üç günlük diyet programını bir hafta boyunca uzatabilir, "püresi" şemasına göre yiyebilirsiniz. kahvaltıda protein ve sebze, öğle ve akşam yemeklerinde kefir, arada kefir.
Örnek menü:
- 1. gün:Yaklaşık 200-250 gr haşlanmış yağsız et ve 1, 5 litre kefir 5 porsiyona bölün.
- 2. gün:Günde 5 büyük elma ve 1, 5 litre kefir.
- 3 gün:300 gr süzme peynir% 3-5 yağ ve 1, 5 litre kefir.
- 4. Gün:250 gr buğulanmış beyaz balık ve 1, 5 litre kefir.
- 5. Gün:500 gr salatalık ve domates salatası ve 1, 5 l kefir.
- 6. Gün:250 gr tavuk fileto ve 1, 5 l kefir.
- 7. Gün:2 litre kefir ve kuru erik tadı.
9 günlük kefir diyeti
En kalıcı seçenek. Her gün sadece et veya süzme peynir yemek sıkıcıdır, ancak her gün yeni bir şeyler pişirmemek için menüyü 3 gün boyunca temel alın ve değiştirin. Örneğin, bunun gibi:
Gün 1, 4, 7
- Sabah kahvaltısı:yulaf ezmesi, yumurta, ballı çay.
- Akşam yemegi:güveç, yeşil salata.
- Akşam yemegi:sebzeler, kuru meyveler.
- Atıştırmalıklar:kefir, elma.
2. , 5. , 8. Gün
- Sabah kahvaltısı:tost ve kuşburnu suyu.
- Akşam yemegi:sebzeli haşlanmış balık.
- Akşam yemegi:bir elma, bir dilim az yağlı peynir.
- Atıştırmalıklar:kefir, süzme peynir.
Gün 3, 6, 9
- Sabah kahvaltısı:buharlı omlet, yeşil çay.
- Akşam yemegi:tavuk çorbası, salata, bir dilim siyah ekmek.
- Akşam yemegi:buğulanmış balık, karabuğday lapası.
- Atıştırmalıklar:kefir.
Tarif: Tarçınlı ve Zencefilli Kefir
Hepsinden önemlisi, kural olarak, kefirde kilo verenlerin yeterince tatlısı yoktur. Basit bir tarif yardımcı olacaktır: kefire tarçın ve zencefil ekleyin. Zencefil, ısınma ve yağ yakma özelliklerine sahipken, tarçın kokusu ve tadı hoş bir şekilde tatlıdır. Hazır karışım sabahları, canlılık için, geceleri, sindirim sisteminin çalışmasında hata ayıklama işlemlerine başlamak için içilebilir veya yolda yanınıza alabilirsiniz.
İçindekiler:
- kefir 500 ml
- öğütülmüş zencefil 1 tatlı kaşığı
- öğütülmüş tarçın 1 tatlı kaşığı
- Diğer baharatlar: karanfil, biber.
Kefiri bir çırpma teli veya blender kullanarak baharatlarla karıştırın ve küçük şişelere dökün. İçecek aynı gün içilmelidir. Hassas bir mideniz varsa veya bağırsak astarınızda hasar varsa, biber ve diğer parlak renkli baharatlara dikkat edin.
Bir kefir diyeti nasıl düzgün bir şekilde sonlandırılır
Beslenme uzmanları uyarıyor: kefir diyeti, gastrointestinal sistem sorunları ve en ufak yeme bozukluğu belirtileri olmayan kesinlikle sağlıklı insanlar için uygundur.
Hatta mide ağrısı gibi hoş olmayan semptomlar yaşayabilirler ve kısa vadede etkili olan herhangi bir yüksek basınçlı diyette olduğu gibi, zaten kaybettikleri kiloları neredeyse kaçınılmaz olarak geri alırlar.
Kilonun hemen geri dönmemesi için diyetten sorunsuz bir şekilde çıkın. Kesirli olarak yemeye devam edin ve en az bir hafta boyunca toplam kalori alımını 1000-1500 kcal ile sınırlayın. Günde en az 1, 5 litre su içmeye devam edin ve en az 2 hafta boyunca nişastalı yiyeceklerden, ağır yiyeceklerden ve yağlı yiyeceklerden kaçının. Diyetin temeli hafif çorbalar, sebze salataları, tahıllar ve haşlanmış et yapmak daha iyidir. Diğer ürünleri kademeli olarak tanıtın, her 2-3 günde bir ürün.
kefir diyeti neden zararlıdır
Diyet çeşitliliğini ciddi şekilde kısıtlayan herhangi bir diyet, uzun vadede faydalı olamaz. Her gün için kefir diyeti kesinlikle uygun değildir. Yarardan çok zarar verebileceği üç insan kategorisi vardır.
- Gastrointestinal sistem, böbrek, laktoz intoleransı bozuklukları ve hastalıkları olan kişiler. Kefir, ishale ve dehidrasyona, mide ağrısına ve gaza neden olabilir. Bileşimdeki etil alkol de bağırsak mukozasına zararlıdır.
- Çocuklar, hamile ve emziren kadınlar. Çeşitli yiyecekler onlar için hayati önem taşır. Vücudu yağlardan ve karbonhidratlardan birkaç gün bile mahrum bırakmak, gelişmeyi ve büyümeyi engellemek anlamına gelir.
- Yeme bozukluğu olan insanlar. Dürüst olalım, katkı maddesi içermeyen kefirin tadı hakkında çok az kişi heveslidir. Kelimenin tam anlamıyla kendinizi içmeye zorlamanız gerekecek. Bu durum birkaç günden fazla devam ederse, arıza olasılığı katlanarak artar.
Kefir diyetinin artıları
Basitlik, verimlilik, bol sıvı. Potansiyel gastrointestinal ve mikroflora faydaları. Büyük miktarda kalsiyum kemiklerin, tırnakların ve dişlerin durumu üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir.
Kefir diyetinin eksileri
Vücut için beslenme yetersizlikleri, vitamin ve tat eksikliğinden kaynaklanan stres. Muhtemelen hazımsızlık, gaz, kabızlık veya ishal, mide rahatsızlığı. Ürünün artan asitliği, gut, romatizma ve mide suyunun yüksek asitliği olan kişilerin durumunu kötüleştirebilir.